Plaatje Barbie-hoofdje Plaatje hacker-Barbie, met computertje op schoot

Stelling 2:

De betekenis van Barbie voor het Internet wordt zwaar onderschat.

Het Internet. De technische geboorte van het Internet vond plaats in 1969, toen 4 Amerikaanse computers, die bedoeld waren voor militair onderzoek, aan elkaar werden gekoppeld.
Het Internet heeft echter niet alleen een technisch- politiek-militair-wetenschappelijk gezicht. Het heeft ook een sociaal-cultureel gezicht.
Die sociaal-culturele basis werd gelegd door de allereerste computerhackers. Hackers zijn computeropenbrekers: letterlijk dan wel symbolisch, legaal dan wel illegaal.

De hackers in spe van het eerste uur zaten in 1959 - hetzelfde jaar dus dat de eerste Barbiepoppen op de markt kwamen - op het MIT, het Massachussets Institute of Technology. Ze sleutelden echter meer aan de collectieve modelspoorbaan van de universitaire Railroadclub dan dat ze colleges liepen. (Jawel: spelen met treintjes aan de universiteit! Bestaat dat in Nederland eigenlijk ook?)
Het MIT had in die tijd al een computer - een kathedraal van een machine, streng bewaakt in een aparte gekoelde ruimte door een elite van 'computerpriesters'. Bij hen moesten de pakketjes ponskaarten worden ingeleverd (floppy's waren er nog niet), en na uren kon je een uitdraai ophalen. Tot grote frustratie van de spoorbaan-freaks, die hun nieuwe schakelingen en treinroutes voortdurend wilden laten uitrekenen.

Tot de Railroadclub een testmodel wist te bemachtigen van een kleinere computer. Net zo goed nog een tankachtig geval zonder beeldscherm of diskdrive, maar wat een godsgeschenk. Een computer waarnaar je kon kijken en luisteren terwijl hij je programma uitvoerde! Een computer waarop je direct kon werken!
Dit was het begin. Van het nachtenlang doorpuzzelen om het ding alle geheimen te ontfutselen, hem te laten doen wat je wou. De treintjes waren een gepasseerd station. Van nu af aan speelden ze met computers. En af en toe vonden deze jongens - al spelend en puzzelend - iets uit dat als werk of studie kon gelden.

Ja, 'natuurlijk' waren het jongens. Meisjes studeerden ook wel, maar zij namen hun speelgoed niet mee naar de universiteit. Er was geen Barbie-ruimte zoals er een Railroadroom was. De vorm die de computercultuur en het Internet in zijn begintijd kreeg, was dan ook in hoge mate bepaald door de afwezigheid van Barbies en spelende vrouwen.

Dit was een cultuur van spelende jongens. Dit was het begin van de hackerscultuur. En deze hackersgeest waart nog altijd over het Internet.